Computeren står fremme på skrivebordet, klar til at nogen sætter sig for at skrive. Men ingen kommer. Det er lige før at tastaturet når at samle støv, hvis ikke det var fordi der gøres rent i lange baner frem for faktisk at skrive. Eller måske, det ikke er rengøringen, der er i fokus lige nu, men så er det et gammelt DIY-projekt, oprydning eller at sætte knapper i den dér jakke, hvor knappen er røget af, eller at ordne lynlåsen i de dér par bukser. Faktisk, så gøres der helst alt andet end at skrive, og skrivningen udskydes til aller sidste øjeblik, hvor man egentlig er for træt – og er det ikke bedre, man får sovet, så man er udhvilet til næste dag? SÅ skal man nok være klar til at skrive. Ja, lidt søvn er alt, man har brug for. Så starter en ny dag – en ny begyndelse – og så skal man nok få indhentet den tabte tid.
National Novel Writing Month (NaNoWriMo) har snart været i gang i fulde to uger. Motivationen til at skrive er mere eller mindre forsvundet, og de lange dage med skriverier, for meget kaffe/the og for lidt søvn begynder at indhente én. Det gør livet også, og der opstår måske endda udfordringer og problemer, som gør det svært både at finde tiden, lysten og energien til overhovedet at sætte sig ned ved tastaturet for at skrive. Mange kommer her bagud i deres ordtal – nogen mere end andre – og det kan næsten virke umuligt at indhente det alt sammen igen.
Her er det vigtigt at tillade sig selv en dag eller måske endda to med helt fri fra skrivningen. En fridag kan give én den energi, der skal til for at kunne sætte sig ned ved computeren og skrive det ene ord efter det andet den næste dag. Men man skal passe på! En fridag kan hurtigt blive til to, som kan blive til tre. Og fortsætter det, så kommer man rigtig meget bagud. Foruden at man fuldstændig mister sit momentum. Så er det bedre at skrive bare en lille smule dagen efter en fridag, for selvom man stadig vil være bagud, så holder man i det mindste fast i vanen. Det kan bare være et par hundrede ord. Stol på, at bliver du ved med at skrive mindst nogle hundrede ord om dagen, så vil du komme sikkert om på den anden side til uge tre. Og uge tre! Sikken lykke! I uge tre begynder ens roman (eller anden type skriveprojekt) for alvor at få en form. Man har lært karaktererne godt at kende, og den verden som ens historie foregår i, kender man de fleste regler og steder. Kommer man ud på den anden side af uge to, så begynder det pludselig at rulle og mange får indhentet størstedelen, hvis ikke det hele, af deres ordtal, såfremt de har været bagud.
Det er den manglende motivation og lyst til at skrive, der som regel er den største udfordring ved uge to. Det er derfor ekstra vigtigt at holde fast i den skrivevane, man er begyndt at få i den første uge af NaNoWriMo. Også selvom man måske tager en enkelt dag helt fri fra skrivningen, så er det yderst vigtigt at komme tilbage til skrivningen igen den efterfølgende dag. Sæt derfor tid af til at skrive – også selv, når du ikke føler for det. For det meste skal man “bare” i gang, og lidt efter lidt så kommer motivationen helt af sig selv. Er det næsten umuligt at få sig selv til at gå i gang, så kan man meget vel sætte en timer på et bestemt tidspunkt: For kortere skrive-sessioner er 10-15 minutter helt fint, men personligt foretrækker jeg at skrive en halv time ad gangen, og en sjælden gang imellem en hel time. Tæl ned fra fem, sæt timeren i gang og skriv så det første, der falder dig ind på papiret. Eller læs lige den sidste linje eller to fra sidste skrive-session igennem først; det vigtigste er, at du går i gang meget hurtigt efter, du har sat din timer. Derved når du ikke at tænke over, hvor lidt du faktisk har lyst til at skrive. Og så er det mindre vigtigt, hvad du skriver – bare du kommer i gang. Du kan altid rette i det efter NaNoWriMo.
Er det stadig næsten umuligt at komme i gang med at skrive? Så vil jeg foreslå at gøre brug af en såkaldt word war! Det kan være med en ven, hvis du måske kender andre, der også skriver, eller det kan foregår online på NaNoWriMos fora, hvor de har et helt forum kun beregnet til word wars, prompts og sprints. De har også en masse såkaldte Word Crawls, der næsten foregår som et slags spil, hvor man skal skrive x antal ord eller i x antal minutter for at komme videre og gennemføre. Der er mange måder at gøre det lidt sjovere at skrive og holde motivationen oppe. I en overgang var det også meget populært at gøre brug af Write or Die, hvor du kan skrive på din historie online, mens den kommer med alarmer og andet ondt, hvis du går i står i skrivningen. For nogle er det utrolig stressende, men for andre er det en god måde at tvinge sig selv til ikke hele tiden at gå tilbage og rette i historien eller at gå i stå i den. En meget blidere og sød udgave er Written? Kitten! hvor man får et nyt billede af en kat, hver gang man har skrevet x antal ord. Vil man gerne gøre det at skrive til en leg (eller i hvert fald et spil), findes der også betalingssites såsom 4thewords, der er et slags online, browser adventurespil, hvor man skal skrive for at bekæmpe monstre og anskaffe sig nyt udstyr og våben til sin avatar. Jeg har ikke selv prøvet lige netop den side, men den skulle efter sigende være meget sjov – og hjælper samtidig én med at komme tilbage til skrivningen hver eneste dag.
Som du kan se, er der mange måder at komme igennem den frygtede uge 2 og den manglende lyst og motivation, som den indebærer. Det er derfor bare at se sig om, og udvælge de værktøjer, der lyder mest tiltrækkende for dig og at prøve dem af. Virker de ikke? Så prøv igen! Find en anden teknik eller to og se, om de passer bedre til dig. Og vigtigst af alt: Bliv ved med at skrive! Også selv, hvis det bare er et par hundrede ord om dagen. Sammen kan vi komme ud af uge to med lidt flere ord på hånden, end vi havde i uge et.
En bedre uge er lige om hjørnet.